Delta 9736

Eriksen Skajaa Arkitekter, Norja

Delta on raikkaalla ja kiehtovalla tavalla erilainen ehdotus. Kylämäisiin yksikköihin perustuva ratkaisu antaa Rakennukset koskettavat kevyesti maata ja rantaa. Ehdotus tarjoaa uutta ja erilaista ympäristöä mikkeliläiseen asumiseen – esimerkiksi matkailulle tai elinkeinoelämälle ei niinkään. Kauneimmillaan ehdotuksen yhteisölliset tavoitteet välittyvät jännittävissä visualisoinneissa.

Kaupunkirakennekaavioissa alkavat ehdotuksen puutteet ja mittakaavalliset virheet valitettavasti ilmetä. Vaikka rakennuksia on sijoiteltu rennolla otteella, synnyttävät epämääräinen tiiveys ja samojen rakennusmassojen liiallinen toistuvaa ja jopa parakkikylämäistä rakennetta. Ekologisessa mielessä kyseenalaisia ovat myös rakennusten väliin jäävät pienet ja ahtaat tilat: tilojen hyödyntäminen esimerkiksi viihtyisyyden tai virkistyksen edistämiseen on hankalaa, mutta rakennusten ulkovaippojen kokonaismäärä kasvaa energiatehokkuuden kannalta kielteisen suureksi.

Pysäköintiratkaisuissa on hyvää se, että pysäköinti on keskitetty ja sijoitettu yleensä paikkaan, mistä alueelle saavutaan. Näin asuntoalueiden ytimet ja rannat on saatu vapautettua liikenteeltä. Pysäköintiratkaisut ovat kuitenkin rankasti alimitoitettuja ja toteuttamiskelpoisuudeltaan kehnoja.

Lähtökohtaisesti upean herkällä tavalla rakennetun ehdotuksen suurimmaksi heikkoudeksi jää liiallisuuteen hairahtava keveys ja pienimuotoisuus.

 

Tekstit: Satamalahden kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun arvostelupöytäkirja

TUTUSTU
KILPAILU-EHDOTUKSEEN

(.pdf) Lataaminen voi kestää useamman minuutin.